Pačios vertingiausios rudeninės uogos
Šaltalankiai
Grėsmingai atrodantis dygliuotasis šaltalankis (Hippophae rhamnoides) pasitikėjimo nekelia, bet ne veltui šj augalą vertino senovės graikai ir tibetiečiai. Gerąsias jo savybes sunku išvardyti. Rusijoje, Kinijoje, Mongolijoje dygliuotais krūmais apsodinti didžiuliai žemės plotai. Sparčiai jie populiarėja Kanadoje, Skandinavijos ir kitose šalyse. Minkšti geltoni ar oranžiniai vaisiąj lipte aplimpa šakeles rugsėjo-spalio mėnesiais ir gali ilgai išsilaikyti. Rudens pradžioje juos skinti sunkoka ir nelabai malonu, nes laikosi tvirtai ir traukiami subliūkšta rankoje, o dygliai duria. Užtai po pirmųjų rudens šalnų vaisiai pasidaro saldžiarūgščiai. Tada juos skinti geriausia, nes lengvai atsiskiria nuo šakelių.
Šaltalankiai itin vertinami medicinoje, nes turtingi vitaminų C, B, B., B , E, F, K, P, provitamino A, karotinoidų, cukrų, folio ir organinių rūgščių, stearinų, flavonoidų, rauginių medžiagų, saponinų ir kitų medžiagų.
Vaisiuose esantys biologiškai aktyvūs junginiai gerina riebalų apykaitą ir virškinimą, šalina iš organizmo cholesterolio perteklių, stabdo aterosklerozę ir kraujavimą, stiprina imunitetą, normalizuoja padidėjusios skydliaukės hiperfunkdją. Tačiau jų nereikėtų vartoti sergant hepatitu, cholecistitu, padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, alergiškiems ir dažnai viduriuojantiems žmonėms.
Geriantieji šaltalankių sultis džiaugiasi – padeda nuo avitaminozės, kraujuojant dantenoms.
Vaistininkai būtinai pasiūlys aliejaus nuo odos nudegimų, pragulu, sunkiai gyjančioms žaizdoms, spinduliuotės pažeistoms, sumuštoms ir nušalusioms vietoms tepti. Jis naudojamas ir gydant ginekologines ligas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, stemplės vėžį, gerina kraujo apytaką, mažina kraujospūdi, tonizuoja.
Šaltalankių dedama j įvairias kosmetikos priemones (kremus, lūpų balzamus ii pan.). Jei mėgstate natūralumą, paprastų grožio priemonių galite pasigaminti patys. Vaisių nuoviras stiprina plaukus, o jų košele galima pamaitinti ir atjauninti veidą.
Sumanios šeimininkės verda uogienes, kisielius, džemus, ruošia padažus.ir gėrimus. Verta vaisių užsišaldyti, nes jie nepraranda gero skonio ir gydomųjų savybių.
Ryškios šermukšnių kekės
Kas nepažįsta paprastojo šermukšnio (Sorbus aucupario)?! Apie jį ir jo stebuklingas galias sklando daugybė legendų, padavimų ir pasakojimų. Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais miškuose, upių ir ežerų pakrantėse, panamėse prinoksta oranžiniai arba raudoni šio grakštaus medžio vaisiai. Ant plikų šakų jie šviečia iki žiemos ir net vėliau, kol nenuskabo paukščiai ir žvėreliai. Vaisius geriausia skinti rugsėjo-spalio mėnesiais, iki šalnų, kad neprarastų gydomųjų savybių.
♦ Šermukšniuose vitamino C yra net keliskart daugiau negu citrinose ir obuoliuose. Be to, jie turtingi vitaminų B, E, K, P, rutino. karotino, pektinų, organinių rūgščių, cukrų, glikozidų, mineralinių druskų ir kt.
♦ Vaisius naudinga valgyti nutukusiems ir mažakraujyste sergantiems žmonėms. Jų preparatais gydomas cukrinis diabetas, inkstų ir kepenų ligos, hemorojus, avitami- nozė, virškinimo sutrikimai, tulžies pūslės uždegimai, peršalimas. Veikliosios medžiagos stiprina kraujagyslių elastingumą, mažina kraujospūdį, gerina medžiagų apykaitą.
♦ Nuskinti vaisiai paskleidžiami plonu sluoksnį j ant popieriaus ar audeklo ir džiovinami gerai vėdinamoje, saulės neapšvie- čiamoje patalpoje arba orkaitėje. Gerai išdžiūvę netepa rankų, būna gražios spalvos. Supilam į stiklainius, kurie sandariai užsukami. Džiovintų vaisių nuoviru gydomas viduriavimas, hemorojus, skalaujama skaudama gerklė. Mišiniai su kitais vaistiniais augalais labai vitaminingi.
Iš vaisių verdamos uogienės, kompotai, marmeladai, želė, drebučiai, ruošiami įdarai pyragams, gaminamas actas, likeris, vyrias, sirupas, trauktinė. Galima ir už- sišaldyti. Kad jie prarastų kartumą, reikia
1-2 paras palaikyti sūriame vandenyje, o paskui ruplauti karštu vandeniu. Kitas būdas – įdėti į šaldymo kamerą, palaikyti valandą, o po to nuplikyti verdančiu vandeniu.
Gudobelės stiprina širdį
Širdies ligomis besiskundžiantys senyvi žmonės tikrai yra girdėję apie gudobeles (Crataegus). Šių augalų vaisiuose yra vitamino C, karotino, cukraus, organinių rūgsčių (obuolių, vyno, citrinų), prociamdų, flavonoidų, saponinų, glikozidų, pektinų, rauginių, dažinių, mineralinių ir kitokių medžiagų. Gudobelių preparatai stiprina širdies raumenį ir reguliuoja jos ritmą, mažina cholesterolio kiekį, jie skiriami kraujagyslėms ir centrinei nervų sistemai stiprinti, prasidėjus aterosklerozei, nuo nemigos, sustiprėjus skydliaukės funkcijai. Kadangi gudobelės mažina arterinį kraujospūdį, jų negali vartoti hipotonikai. nėščios moterys.
Vaistams dažniausiai skinami vienapiesčių (C. mono- gyna) ir miškinių (C. rhipidophylla) gudobelių, kurių savybės panašios, vaisiai be vaiskočių, subręs- tantys rugsėjo-spalio mėnesiais. Džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje arba orkaitėje. 50-60 °C temperatūroje. Išdžiūvę vaisiai tamsiai raudoni, susiraukšlėję, silpnai kvepia. Laikomi sandariuose stikliniuose induose arba tankaus audinio maišeliuose. Gydomųjų savybių jie nepraranda dvejus metus. Tinka vitaminingai arbatai.
Švieži gudobelių vaisiai yra malonaus skonio (ypač nuskinti po šalnų). Iš jų verdamos uogienės, želė, kisielius, tinka konservuoti. Maltais džiovintais vaisiais galima pagardinti duonos ir pyragų tešlą. Džiovintos skrudintos sėklos – neblogas kavos pakaitalas.
Erškėtuogių turtai
Kiekvieną vasarą visos Lietuvos pamiškėse, šlaituose, krūmynuose ir kitur kvapniais baltais arba rožiniais žiedais pasipuošia paprastasis (Rosa canina), miškinis (R mo- jalis) ir raukšlėtalapis (R rugosa) erškėčiai. Ru gpj ūtį – rugsėjį ant šakelių sužimba oranžiniai ir raudoni vaisiai, vadinami erškėtuogėmis. Juos nuo seno vertina daugelis pasaulio tautų. Šių erškėčių savybės panašios, todėl juos galima keisti vienus kitais.
Vitamino C erškėčių vaisiuose daugiau negu citrinose ir juoduosiuose serbentuose. Jose yra ir vitaminų P, E, PP, B . Bj. K, karotinoidų, flavonoidų, sacharidų, organinių rūgščių, pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, natrio, geležies ir kt.).
Erškėčių vaisių preparatais gydoma mažakraujystė, aterosklerozė, uždegimai, nemiga, lėtinės virškinimo ligos. Jie stabdo kraujavimą, varo tulžį ir šlapimą, gydo žaizdas, nudegimus ir nušalimus, didina darbingumą, stiprina organizmą, kraujagysles ir nen/ų sistemą, gerina virškinimą. Vartojami gripo, ūmių kvėpavimo takų infekcijų, anginos, tulžies takų ligų profilaktikai.
♦ Vaisiai renkami be žiedkočių, nevisiškai subrendę, kietoki, nepakąsti šalnų. Jie negenda 5-8 dienas. Pašalinami taurėlapiai, išimamos sėklos. Viduje gausu dirginančių šerelių, todėl minkštimą reikia praplauti tekančiu vandeniu. Vaisiai džiovinami 80-90 °C temperatūroje. Gerai išdžiūvę būna, kai suspausti saujoje lengvai perlūžta. Tinka užpilams, nuovirams, sirupams ruošti.
♦ Erškėčių uogų dedama į įvairius vaistažolių mišinius. Vartojamos kaip papildas, jos mažina tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis, kartais pristabdo auglių augimą. Arbata geriama peršalus, sergant gripu, skrandžio uždegimu, kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis.
Raugerškių paslaptys
Paprastojo raugerškio (Berberis vul- garis) vaisiai pr noksta rugpjūčio-rugsė- jo mėnesiais ir kabo ant šakelių iki vėlyvo rudens. Ypač skanūs jie būna po šalnų, tik reikia išimti nuodingas sėklas.
Raugerškių vaisiuose yra vitaminų C, E, K, P, cukraus, fenolio, askorbo ir organinių rūgščių, pektinų, eterinių aliejų, alkaloidų, flavonoidų, karotinoidų, rauginių, mineralinių ir kitokių medžiagų. Tad nenuostabu, kad gydymui juos naudojo jau senovės indai ir babiloniečiai. Raugerškiti vaisių preparatai žadina apetitą, vartotini sergant tulžies akmenlige, geltlige, sąnarių ir širdies reumatu, podagra, egzema, inkstų, kepenų ir kitomis ligomis. Šviežios sultys geriamos nuo aterosklerozės, malšina troškulį ir numuša karštį.
Nuskinti vaisiai valandą džiovinami 90 °C, paskui – 35-40 °C temperatūroje. Supilami j popierinius arba tankaus audinio maišelius ir laikomi sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Vartotini vienerius metus.
Raugerškių vaisiai naudojami vilnai, linui ir popieriui dažyti, maistinių dažų, konditerijos gaminių, likerių ir degtinės pramonėje. Tinka uogienėms, drebučiams, sirupui, kompotams gaminti, sultims spausti, įdarams, antpilams. Marinuotais ir sūdytais vaisiais pagardinti patiekalai įgauna ypatingą skonį.
Nusiskyniau putino uogelę
Lietuvių liaudies dainose apdainuotas paprastasis putinas (Vibumum opulus) dekoratyvus ne tik pavasarį, kai žydi, bet ir rudenį, kai pasipuošia raudonais karoliais. Prakandęs nusiskintą vaisių pajunti kartumą ir rūgštumą.
Vaisiuose yra vitamino C, organinių rūgščių, rauginių medžiagų, acto, dervų, polisacharidų, mikroelementų, pektinų ir kitų medžiagų.
♦ Nuovirą naudinga gerti persišal- džius, nes mažina karščiavimą, skatina prakaitavimą, palengvina atsikosėjimą. Užpilu galima skalauti burną. Pasak naujausių medicininių tyrimų, putinų vaisiai ir juose esančios medžiagos naudotini augliams gydyti, širdies ritmui reguliuoti.
♦ Vaisiai renkami su vaiskočiais, sunokę, rugsėjo-spalio mėnesiais, sausu oru. Džiovinami orkaitėje arba krosnyje, 50-60 °C temperatūroje. Išdžiūvę būna raudoni su oranžiniu atspalviu, raukšlėti, bekvapiai. Tiesa, džiovintus vaisius vartoti rekomenduoja ne visi.
♦ Iš putinų verdamos uogienės, marmeladas, kisieliai, kompotai. Jie tinka pyragams, pyragėliams ir kitiems konditerijos gaminiams pagardinti, padažams, likeriui ir vynui.
♦ Sultys vitaminingos. Jos geriamos, kai sutrikusi nervų sistemos, skrandžio, žarnyno ir širdies veikla, sergant dizenterija, astma.