Home
You Are Here: Home » Sveikata » Pistacijos

Pistacijos




Pistacijų skoniui neabejingas daugelis. Kaip ir daugelio organizmų naudingos jose esančios medžiagos, vitaminai bei mineralai. Kita vertus, dažnai parduotuvėje vis nusistebime, kodėl šie riešutėliai tokie brangūs, nors iš pažiūros niekuo per daug nuo kitų ir nesiskiria.

Pistacijos – anakardinių šeimos augalas, natūraliai augantis Pietinėje Europoje, Šiaurinėje Afrikoje ir Kanarų salose. Šis augalas – skurdžiose dirvose augantis lapuotis, turintis be galo lėtą vegetaciją. Būtent tai ir yra pagrindinė pistacijų didelės kainos priežastis. Vaisius šis augalas pradeda duoti sulaukęs maždaug aštuonių metų, tuo tarpu tikrai gerų derlių galima tikėtis po dar maždaug tiek pat laiko. Taip pat, šis krūmas vaisius duoda nebūtinai kasmet, tad jas auginantiems vėl tenka laukti. Kita vertus, pistacijų krūmai išgyvena net kelis šimtus metų, tad nieko keisto, jog jie niekur neskuba vesti vaisių. Tik už tą kantrybę tenka susimokėti vartotojams.

Pistacijos

Šiuo metu daugiausiai ant mūsų stalo patenkančių pistacijų atkeliauja iš Irano, Turkijos, Ispanijos (jau minėtų Kanarų salų) ir net Kalifornijos, vienos iš pistacijų auginimo lyderių pasaulyje.

Mūsų parduotuvėse populiariausios yra šiek tiek pakepintos, lengvai pasūdytos pistacijos. Jų skonis išties puikus. Tačiau nereikia džiaugtis per anksti – kepinamos pistacijos netenka dalies savo naudingųjų medžiagų, pavyzdžiui, skyla vitaminas C, o mums reikalingi mineralai tampa sunkiau pasisavinami organizmo. Laimei, parduotuvėse galima rasti ir nekepintų, žalių šių riešutėlių. Kita vertus, juk kartais svarbiausia tiesiog skonis.

Pistacijos – gana kaloringi riešutai, turintys apie 550 kcal 100 g, nors dauguma kitų riešutų juos lenkia. Palyginimui anakardžiai ir migdolai turi apie 580 kcal 100 g, o graikiniai riešutai – net 700 kilokalorijų. Vis tik ne pagal kalorijas riešutus dažniausiai renkamės – svarbu ir skonis, ir kaina, ir tai, ką gero iš jų gauname.

Pistacijose esančiuose riebaluose puikiai jaučiasi vitaminai E ir A (karotinai). Kaip žinia, vitaminas E labai svarbus kaip antioksidantas, panaikinantis mūsų organizmuose susidarančius laisvuosius radikalus ir taip stabdantis senėjimo procesus. Kaip, beje, ir tikimybę susidaryti vėžinėms ląstelėms. Vitaminas A, kaip ir pistacijose randamas liuteinas (taip, tas pats kaip ir mėlynėse) padeda mūsų regėjimui.

Pistacijos

Netrūksta šiame riešute ir vandenyje tirpių vitaminų – pagrinde vitamino C ir B grupės vitaminų. Tiesa, kepinant pistacijas jų kiekiai ženkliai sumažėja. Iš pistacijose randamų mineralų paminėtini kalcis, magnis, cinkas, selenas, geležis.

Pistacijos garsėja kaip svorį metančių žmonių maistas. Iš tikrųjų tame tiesos yra – jose esančios medžiagos gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.




Visos teisės saugomos. © 2011 Agronomija.lt. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką Agronomija.lt sutikimą.

Scroll to top