Home
You Are Here: Home » Sveikata » Vitaminas C

Vitaminas C




Vitaminas C dažnai linksniuojamas kaip vienas svarbiausių žmogaus organizmui. Žinoma, daugiau arba mažiau visi turi esmingą reikšmę, tačiau būtent vitamine C esančios medžiagos gali užtikrinti sėkmingą žmogaus organizmo funkcionavimą, atsparumą įvairioms ligoms bei gražią išvaizdą.

NAUDA

Vitaminas C pirmiausia pristatomas kaip turintis gydomųjų savybių, kurios gali užkirsti kelią įprastoms ligoms. Jeigu labai dažnai sergate gripu arba peršalimu – jums trūksta jo. Tuo pačiu vitaminas C reikalingas, kad kiti mineralai ir medžiagos būtų kur kas paprasčiau įsisavinamos. Jo pritrūkus labai greitai atsiranda šalutiniai poveikiai. Jeigu jaučiatės mieguistas – pirmiausia sureguliuokite jo normą.

Vitaminas C

POREIKIS

  1. Vaikui reikia apie 60 mikrogramų.
  2. Suaugusiam žmogui reikia apie 80 mikrogramų.
  3. Nėščiai moteriai reikia apie 100 mikrogramų C vitamino kiekvieną parą.

Normuoti yra gana sunku. Tokiu atveju rekomenduojame reguliariai vartoti atitinkamus produktus. Tuomet pavyks įsivaizduoti, ar kiekis, kurį vartojate yra užtektinas. Stebėkite savo organizmo būklę ir poreikius.

ŠALTINIAI

Vitaminas C turi labai daug resursų, tad jo prireikus nereikės ieškoti specifinių produktų. Apskritai šis vitaminas labai gretai ir lengvai įsisavinamas, tad jeigu jaučiate, kad jo poreikis yra ir skubiai padedate taisyti padėtį – pavyks gana greitai užpildyti trukumą.

Daugiausia vitamino C galima rasti būtent augalinės kilmės produktuose. Būtinai rekomenduojama atsiriboti nuo sintetinių vaistų papildomų, kurie jokiu būdu nebus tokie efektyvūs, kaip konkrečių daržovių vartojimas.

  1. Vitamino C labai daug turi citrusiniai vaisiai: apelsinai, greipfrutai bei citrinos. Daugelis mano, kad būtent citrinos yra pagrindinis C vitamino šaltinis, tačiau taip nėra. Vien tai, kad jos yra rūgščios tai nereiškia, kad vitamino kiekis didelis. Deja, taip mano daugelis. Geriausia yra į savaitę suvalgyti kelias apelsinus.
  2. Kiviai, paprikos, brokoliai ir net braškės – labai geras vitamino C šaltinis. Logiška, kad daugiausia jo gauname rudenį ir vasarą. Visgi, atsargos nesikaupia, tad nepamirškite savo organizmo pamaitinti ir žiemos metu.
  3. Pomidorai turi labai daug vitamino C.
  4. Kepiniuose, kuriuose naudojamas sviestas – vitaminas C yra lengviau įsisavinamas. Įdomu ir tai, kad net keptose bulvėse galima rasti nemažai šio mums taip gyvybiškai svarbaus vitamino.

Askorbo rūgštis

Virimo metu nemaža dalis vitamino C paprasčiausiai išnyksta. Būtent todėl anksčiau paminėti produktus rekomenduojama vartoti žalius (išskyrus bulves). Paprasčiausiai taip nesunaikinsite reikalingos medžiagos.

TRŪKUMO SIMPTOMAI

Skorbutas – dažniausiai pasitaikanti liga, kurią gali susirgti tie asmenys, kurie negauna užtektinai vitamino C. Ši liga kelia labai didelė diskomfortą, tad pamačius vieną iš požymių – reikia kuo skubiau pradėti gydytis ir savo racione pradėti vartoti atitinkamų produktų.

  1. Žmonės jaučiasi pavargę.
  2. Juntamas sąnarių skausmas.
  3. Slenka plaukai, lūžinėja nagai…
  4. Skorbutas labai dažnai būna anemijos priežastis.
  5. Kraujuoja dantenos.

Apskritai labai pablogėja žmogaus išvaizda. Jeigu matote, kad jūsų kūnas atrodo paprasčiausiai nualintas – pradėkite vartoti daugiau vitamino C. Jeigu padėtis nepasitaisys – tokiu atveju ieškokite kitų būdų, kurie galėtų būti naudingi siekiant atstatyti organizmą.

Braškės

KITI ASPEKTAI

Vitaminas C – geriausia ir reikalingiausia medžiaga, kad žmogus niekada nesirgtų. Jeigu kiekis bus normalus –jausitės maloniai.

  1. Kuomet sergate gripu – vartokite produktus, kur yra vitamino C.
  2. Jeigu sergate anemija – kartu su geležies produktais vartokite ir vitaminą C. Jis padeda lengviau įsisavinti geležį.
  3. Daug mėsos valgantys asmenys būtinai turi vartoti produktus, kurie turi vitamino C.

 

Kai resursų, kur galima vitamino rasti, tiek daug – pagerinkite savo savijautą.




Visos teisės saugomos. © 2011 Agronomija.lt. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką Agronomija.lt sutikimą.

Scroll to top