Jei daržovės užaugo prastos
Nuimdami derlių, vertindami pavasario ir vasaros darbų rezultatus mes ne visada būname patenkinti. Atrodytų, viską padarėme, kaip reikėjo: ir laiku pasodinome, ir laistėme, ir kartais tręšėme, o morkos užaugo sudarkytos ir nesaldžios, burokėliai kieti ir taip pat ne cukriniai, agurkai neskanūs, kreivi, pomidorai beveik beskoniai, bulvės juoduoja, baklažanai kartūs…
Pagrindinės priežastys
Pasirodo, kad daržoves reikia ne vien laiku pasėti ar pasodinti ir palaistyti. Labai daug ką reikia daryti kompleksiškai, kad jcs sėkmingai užaugtų ir gerai išsilaikytų sandėliuojamos. Gudrybių nemažai, apie svarbiausias iš jų ir pakalbėsime.
Pagrindinės priežastys, kodėl daržovės užauga neskanios ir negražios, yra dvi. Pirmoji – nekokybiškos arba ne tos veislės sėklos. Pavyzdžiui, įvairių veislių burokėliai labai skiriasi cukringumu. Nevienodas ir skirtingų veislių morkų, agurkų, pomidorų bei kitų daržovių skonis. Tad sėklas rinktis reikėtų atidžiai, bet tai jau kita tema. Antroji priežastis – netinkama agrotechnika. Apie tai pakalbėsime smulkiau, bet pradėsime nuo bendrųjų daržovių skonio gerinimo būdų.
Kad daržovės būtų skanios
Didžiulės reikšmės turi kalio trąšos. Kai jų trūksta, ne tik smarkiai sumažėja derlius, bet ir suprastėja daržovių skonis ir kitos savybės. Pavyzdžiui, bulvės, augusios dirvoje, kurioje labai mažai kalio, kasamos lengvai suskirsta, pasidengia giliais rudais įspaudais ir kamštinėmis dėmėmis po žievele. Burokėliai visai nesubręsta. Susiformuoja tik pavieniai šakniavaisiai, kurių skc- nis vidutiniškas. Tokie sandėliuojami suserga, beveik nevalgomi. Ridikėliai taip pat pavieniai, labai kieti, aitraus skonio.
Pagerinti daržovių skonį galima trę-šiant kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais per lapus. Augalai, kai jiems trūksta kurios nors maisto medžiagos, subrandina nelabai skanius vaisius. Keletas papildomų tręšimų per lapus galėtų pagelbėti ištaisyti padėtį. Jų skaičius priklauso nuo daržovių rūšies. Pavyzdžiui, pomidcrus genausia tręšti kartą per 7-10 dienų, o bulves užtenka apipurkšti 2-3 kartus.
Daržovių ir vaisių skonį galima pagerinti, naudojant humino trąšas ir humino preparatus. Daržovės tampa skanesnės, maistingesnės ir gražesnės, geriau išsilaiko sandėliuojamos. Jose daugiau biologiškai aktyvių maisto medžiagų, naudingų žmonėms. Vaisiuose sumažėja kenksmingų priemaišų.
Ir paskutinis svarbus dalykas – derlių reikia nuimti laiku. Pavyzdžiui, subrendusios bulvės yra skanesnės už nesubrendusias. Morkos ir burokėliai saldūs tik vegetacijos pabaigoje, o ridikėliai, agurkai ir baklažanai – atvirkščiai, todėl jų jokiu būdu nereikėtų perlaikyti. Pomidorai, sunokę ant krūmų natūraliai, daug skanesni už tuos, kurie nuskinti žali.
Kodėl agurkai kartūs?
Agurkų skonis priklauso nuo sąlygų, kuriomis auga. Jei per mažai saulės, drėgmės ar per karšta ir drėgna, vaisių vystymasis užtrunka. Per tą laiką jie apkarsta. Taigi, jei agurkai kartūs, reikėtų išsiaiškinti, kas kliudo jiems augti. Jeigu orai šalti, uždenkite lysvę plėvele. Nelaistykite agurkų šaltu vandeniu. Jau vien dėl jo skonis gali pasidaryti nepageidautinas. Karčių agurkų, jei vis dėlto tokie užaugo, išmesti nereikėtų – užraugus kartumas išnyks.
Kodėl vaisiai prastai išsilaiko?
Vadinasi, jūs juos nuskynėte netinkamu laiku arba ne iš karto, sudėję j polietileninį maišelį, jkišote į šaldytuvą. Reikėtų prisiminti vieną svarbią taisyklę – agurkus skinti reikia tik anksti ryte ir nedelsiant padėti šaltai.
Jei užaugo kitokios formos agurkai
Jei pastebėjote, kad vienas agurkų galas panašus į rutuliuką, o antrasis smarkiai susiaurėjęs, vadinasi, trūksta azoto. Patręškite karvės mėšlo tirpalu, atskiestu santykiu I : 8. Žinoma, galima naudoti ir šlapalo tirpalą, jo įbėrus j 101 vandens ne daugiau kaip I degtukų dėžutę. O jei agurkai panašūs j kriaušes, dirvą reikėtų patręšti kalio trąšomis – kalio sulfatu. Jei trūksta kalio, galima lysves pabarstyti medžio pelenais. Beje, agurkams ši medžiaga naudinga dėl daugelio priežasčių.
Jei pradėjo augti agurkai su persmaugomis, kreivi ir išsigimę, temperatūra per aukšta – didesnė nei 33 °C, o oro drėgnis mažesnis nei 55 proc. Vadinasi, reikia laiku palaistyti ir išvėdinti šiltnamį.
Yra ir kitų priežasčių, dėl kurių užauga netinkami agurkai. Pirmoji – retas laistymas. Tokiais atvejais agurkai numeta žiedus, užuomazgas ir užmezga daug išsigimėliškų, kartais karčių vaisių. Taigi, laistyti reikia, atsižvelgiant į oro sąlygas, bet, žinoma, ne vieną ir ne du kartus per savaitę.
Be to, agurkai per jautriai reaguoja į prastus orus ir staigius temperatūros pasikeitimus. Lietingą ir šaltą vasarą dėl nepakankamo apdulkinimo išsigimėliškų vaisių užauga dažnai. Be augimą ir vaisių formavimąsi skatinančių stimuliatorių neapsieisite – juk orų pakeisti nepajėgsite.
Daug prastai išsivysčiusių vaisių būna tuomet, kai agurkus pažeidžia virusinė mozaika, kurią dažniausiai platina amarai. Augalai atrodo suvargę, tarpubambliai sutrumpėję, šakos ir lapai palaipsniui pagelsta ir nudžiūva.
Pomidorai
Išsigimėliški vaisiai
Netinkami vaisiai išsivysto iš pilnavidurių žiedų. Tokius reikia kuo greičiau nuskinti, nes trukdo augti kitiems pomidorams.
Kodėl suskirsta žali pomidorai?
Priežastys dvi – per didelis drėgmės arba azoto kiekis dirvoje. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad azoto perdozavimas įmanomas ne vien tręšiant mineralinėmis trąšomis. Pavyzdžiui, vištų mėšle ypač daug veikliojo azoto, todėl jj naudoti reikėtų labai atsargiai.
Kodėl vaisiai smulkūs?
Smulkūs pomidorai susiformuoja tiek dėl azoto trūkumo, tiek dėl fosforo ir kalio stygiaus. Negerai ir tuomet kai trūksta drėgmės. Tokiais atvejais augalų lapai susmulkėja ir susisuka, o vaisiai būna smulkūs, išsigimėliški, dažnai pažeisti viršUninio puvinio.
Kodėl vaisiai nesaldus?
Dėl kalio trūkumo lapų pakraščiai „nudega”. Derlius sumažėja. Vaisiai būna smulkūs, gali nubirti, be to, ir ne per geriausios kokybės – juose mažiau cukrų ir vitamino C.
Tuščiaviduriai vaisiai
Norėtume atkreipti dėmesį į vaisius su vidinėmis tušturro- mis. Tai prasto žiedų apdulkinimo rezultatas. Šitaip nutinka dėl aukštesnės nei 35 °C arba žemesnės nei 12 °C temperatūros, temperatūrų kaitos, (takos turi ir oro drėgnis. Pomidorų žiedadulkės yra sunkios ir drėgname šiltnamyje prastai byra iš dulkinių. Štai kodėl keletą kartų per savaitę pirmoje dienos pusėje būt na pakratyti augalus, kad žiedai geriau apsidulkintų ir užsimegztų vaisiai. O dar geriau reguliariai naudoti stimuliatorius. Kad oras šiltnamyje neperkaistų, būtina įrengti tinkamą vėdinimo sistemą.
Burokėliai
Kodėl burokėliai „su barzdomis”?
Svarbiausia priežastis pagrindinės šaknelės galiuko nugny- bimas. pikuojant daigus. Kuo daugiau jos nugnybiama, tuo didesnė „bareda” užauga. Burokėlių šaknų sistema iš šerdinės virsta lezgeline. Be to, tai paaiškėja tik nuimant derlių. Juk tinkamai pri- žiūnmi augalai su nutrauktomis šerdinėmis šaknimis gerai origyja, o šakniavaisiai subręsta laiku. Šerdinių šaknų galiukai gali nutrūkti tik tokiu atveju, jei sėklos buvo pasėtos j lysvę, o ne j šiltnamį ar daigyną, o paskui daigai retinti. Augalai buvo tiesiog išrauti, o ne atsargiai išimti ir pasodinti į kitą vietą. Raunant pagrindinė šaknis neišvengiamai nutrūksta. Rezultatas – „barzdoti” burokėliai. Kartojame: geriau pasėti sėklas į daigyną arba šiltnamj, o paskui daigus labai atsargiai iškasti. O jei šis būdas jūsų netenkina, tuomet sėkite tik pavienes sėklas. Sodinant būtina ištiesinti burokėlių šaknis, kad neužlinktų. Tai taip pat skatina lygių ir gražių šakniavaisių formavimąsi. Burokėlius svarbu laiku palaistyti. Juk nereguliariai, bet gausiai laistant jie suskirsta.
Kodėl burokėliai nesaldus?
Burokėliai mėgsta trąšią, pūdiniu praturtintą dirvą, tinkamai supurentą, kad prie Šaknų patektų pakankamai oro. Augantys sausoje, kietoje ir nederlingoje žemėje šakniavaisiai karstelėja.
Morkos
Išsigimėliški šakniavaisiai
Pirmoji klaida, kurią daro kai kurie daržininkai, yra retinant išrautų daigų sodinimas. Morkos pngyja visai neblogai, bet naudos iš to tikrai nedaug. Derlių galima nebent sušerti gyvuliams. Sa<niavaisiai būna smulkūs ir taip smarkiai išsišakoję, kad jų tiesiog neįmanoma nuskusti.
Ne mažiau svarbu ir tai, kad akmeninga dirva morkoms visiškai netinka. Čia taip pat užauga išsigimėliški ir išsišakoję šakniavaisiai. Ir nors, iš pirmo žvilgsnio, morkos pakankamai neįnoringos, lyg ir auga net tokioje dirvoje, gero derliaus nesulauksite.
Labai svarbus yra derlingo din/os sluoksnio storis. Jei jis nestoras, morkos nebus stambios ir lygios. Juk šaknims teks išsi- riesti ir išsišakoti, norint išsitekti ploname derlingos diįvos sluoksnyje. Nemažos reikšmės turi reguliarus ir tinkamas laistymas. Sudrėkti turi visas dirvos sluoksnis, kuriame išsidėsčiusi šaknų sistema. Paviršinis laistymas tik pablogina reikalą: susiformuoja sudarkyti šakniavaisiai, iš kurių plačių galvučių išauga ne viena ilga šaknis, o keletas trumpų šaknelių. Jei trūksta drėgmės, morkos būna kietos ir neskanios. Dėl nereguliaraus ir gausaus laistymo jos sutrūkinėja.
Nereikėtų pamiršti laiku išretinti ir, žinoma, nuravėti morkas. Jei šios daržovės tankiai pasėtos ar užžėlusios piktžolėmis, susiformuoja smulkūs ir kreivi šakniavaisiai. Tad negalima vėluoti. Išsišakoję, kreivi šakniavaisiai auga dirvoje, kuri buvo patręšta šviežiu mėšlu. Tai visiškai neleistinas dalykas. Smulkūs šakniavaisiai ir dideli lapai užauga, kai dirvoje per daug azoto.
Kodėl morkos nesaldžios?
Norint užsiauginti saldžių šakniavaisių, reikėtų sėti geros veislės morkas, turinčias nedidelę šerdį. Be to, labai svarbu parinkti tinkamą diivą. Morkas būtina sėti į purią ir derliflgą dirvą. Jei šis reikalavimas nebus įvykdytas, jos bus nelabai skanios. Norėdami pagerinti šakniavaisių skonį, turėtumėte pasirūpinti, kad joms netrūktų fosforo ir kalio. Fosforas lemia cukringumą, o kalis audinius padaro švelnesnius.