Riešutai
Saldusis migdolas (Prunus amygdalus) kilęs iš rytinių Viduržemio pajūrio sričių, yra vienas populiariausių riešutų pasaulyje. Ypač skanūs Jordanijoje auginamų migdolų cukruoti riešutai. Saldūs migdolai yra būtinas Florencijos pyragų, marcipanų, skanių sausainių priedas. Iš karčiojo migdolo gaminama esencija, vartojama saldainių gamyboje. Vienas skaniausių gardumynų yra cukruoti Pietų Prancūzijos valgomojo kaštainio vaisiai (marrons glaces). Valgomi pakepinti ar konservuoti.
Pekanas – pekaninės karijos (Carya illinoensis) vaisius – vienas geriausių aliejingų riešutų; šie riešutai švelnaus savito skonio, daug kur jų dedama į kepamą duoną, konditerijos gaminius. Jungtinėse Amerikos Valstijose kariją įprasta auginti; pekanai yra populiarus desertas. Pailgas karijos vaisius glūdi pailgame kevale. Jis panašus į graikišką riešutą, kuriam yra giminiškas. Braziliškas riešutas (bertoletijos vaisius) kilęs iš Amazonės slėnio, yra vienas geriausių desertinių riešutų, europiečių valgomų per Kalėdas. Šio truputį aliejingo riešuto, turinčio silpną kokoso riešuto skonį, taip pat dedama į saldumynus.
Graikiniai riešutai taip pat populiarūs. Kaip ir juodojo riešutmedžio (Juglans nigra) iš Amerikos vaisiai, jie tinka prie saldžių patiekalų. Savitas daugumos riešutmedžių vaisių skonis gerai dera su saldainiais, sluoksniuotais pyragėliais ir cukriniais pyragaičiais. Prancūzijoje šviežius graikinius riešutus valgo su karšta duona, rupia jūros druska ir šviežiu sviestu; užsigeria stikline šviežio vyno. Aveline, mažame Italijos mieste, netoli Vezuvijaus, pakepinti lazdyno riešutai patiekiami su vietiniu vynu; todėl lotyniškas lazdyno rūšies pavadinimas – Corylus avellana. Makadamija, arba Kvinslendo riešutas, su žvilgančiu apvaliu kevalu, patiekiamas prie gėrimų.
Šviesiai žali plonu kevalu tikrosios pistacijos riešutai vertinami kaip paštetų, dešrų priedas ir kaip saldumynų dažas. Italinės pušies sėklas italai vartoja kaip saldžiarūgštį prieskonį su sardinėmis.
Arachį arba žemės riešutą, kilusį iš Brazilijos ir Peru, augino jau senovės inkai ir majai. Arachio ankštys yra vienas svarbių maistinio aliejaus šaltinių. Dėl specifinio skonio jie vartojami rytų kulinarijoje; Vakaruose valgomi sūdyti, kaip lengvas užkandis. Malonus anakardžio riešuto skonis labai pagerėja pakepinus.