Faktai apie bananus
Kas tie bananai?
Tai daugiamečiai žoliniai bananinių (Musaceae) šeimos augalai. Šeimoje priskaičiuojama per 70 skirtingų rūšių. Tarp jų ir paprastasis (indiškasis) bananas (Muša sapientum L.), kuriam švedų gamtininkas Karlas Linėjus, iš Romos istoriko Plinijaus darbų sužinojęs, kad vienas žymus indų išminčius maitinosi tik bananais, suteikė kiek neįprastą „išminčiaus vaisių” vardą. Šiai bananų rūšiai priskiriamas ir aukščiausios pasaulio žolės titulas (augalai užauga net iki 10-16 metrų). O kiniškasis bananas, – smulkiais lapais ir mažais vaisiais, – dar vadinamas karlikiniu (M. cavendisdhii Lamb), mūsų dienomis daugiausia auginamas Kanarų ir Bermudų salynuose, užauga vos 60 cm. Krakmolą kaupiančių maistinių bananų grupei priskiriamas rojaus bananas (M. paradisiaca L.), beje, jo vaisiai valgomi tik kepti ar virti, nes neturi kitiems bananams būdingo saldaus skonio, mat jų minkštime susikaupia per 60% krakmolo ir vos 1% cukrų. Išskirtinę grupę sudaro pluoštiniai arba teksti- liniai bananai (M. textilis Nee. ir M. bas- joo Sieb. et Zucc.), Filipinuose vadinami abaka. Jų pluoštas, pavadintas Ma- nilos kanapėmis, naudojamas tvirtiems, patvariems, vandenyje neskęstantiems ir beveik nepūvantiems jūreivių pamėgtiems lynams gaminti. Verta dar paminėti abisininius bananus – tai išskirtinai dekoratyvūs bananai su nevalgomais vaisiais.
Biologiniu požiūriu bananai yra labai įdomūs augalai. Jų trumpas, storas ir tvirtas stiebas (šakniastiebis) yra po žeme. Iš jo į paviršių iškyla dideli (iki 4 m ilgio ir 90 cm pločio) stambiomis gyslomis išvagoti lapai, kurių spi- rališki lapamakščiai, apgaubdami vienas kitą, suformuoja daugiasluoksnį vamzdelį ir sudaro „tariamąjį” tvirtą stiebą. Iš jo išauga ir jauni lapai, ir daugiaaukštę kekę primenantis žiedynas. Žiedai vienalyčiai ir dvilyčiai, jų vaisiai susiformuoja be apsidulkinimo. Įvairiausių formų bananų (cilindro, riesti kaip rageliai ar pirštiški) 10-20 cm ilgo ir 3-4 cm skersmens vaisiai suburti į kekes, augintojų vadinamas plaštakomis, o atskiri vaisiai vadinami pirštais. Vienoje kekėje gali būti per 200-300 bananų. Kekės svoris priklauso nuo bananų rūšies ar veislės ir auginimo sąlygų ir gali siekti 10-30, o kai kada ir 60 kg! Vieno banano vaisiaus svoris – 70-110 g, valgomos dalies jame būna 60-70%.
Manoma, kad bananai buvo vieni pirmųjų žmogaus kultivuotų augalų.
Jų kilmės šalimi yra laikoma Pietryčių Azija. Iš čia maždaug prieš 3500 m. jie pradėjo ilgą „kelionę11 po paatogrąžį ir atogrąžas.
Pirmieji rašytiniai šaltiniai byloja, kad didysis karžygys Aleksandras Makedonietis ir jo kariauna 327 m. prieš Kr. buvo bene pirmi užsieniečiai Indijoje, skanavę bananų, tačiau apie sėkmingą jų auginimą kitose vietovėse žinių nėra.
Tai augalas, kuris žydi ir vaisius veda tik kartą per vegetaciją. Nuskynus banano kekę, augalas iškart nukertamas iki šaknų, bet neilgai trukus iš požeminio stiebo vėl formuojasi naujas banano lapų formuojamas „stiebas11. Taigi bananai dauginami požeminiais ūgliais, tik vegetatyviai.
Daugelyje atogrąžų šalių bananai yra labai svarbus vietinių gyventojų maistas. Jie valgomi virti, kepti, džiovinti ar net parūkyti. Iš džiovintų bananų gaminami miltai. Švieži valgomi tik saldieji bananai. Iš bananų galima pagaminti sirupo, džemo, marmelado, kavos surogato, želė, likerio, vyno, netgi alaus. Tačiau daugiausia jų suvalgoma šviežių.
Kas slepiasi bananų minkštime?
Puriame miltingame švelnios konsistencijos aromatingame bananų minkštime randamas tikras maistinių ir bioaktyviųjų medžiagų lobynas. Jame yra 74% vandens, 1,2% baltymų, 0,3% riebalų ir net 23,1% angliavandenių (daugiausia krakmolo, gliukozės pavidalo), 0,9% mineralinių medžiagų (K, Na, Mg, R Ca, Fe, Zn, Se, J, Cu, S ir kt.). Bananai yra laikomi kalio kaupikais, jo vaisiuose randama net 348 mg%.
Vitaminų gausa bananai nepasižymi, tačiau, nors ir nedideliais kiekiais, juose yra karotino (provitamino A), vitaminų Br B2, B6, niacino, folio rūgšties, panoteno rūgšties, vit. E ir net 11 mg% vit. C. Be to, juose aptinkama fiziologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip serotoninas, dopaninas, organinės rūgštys, fermentai, net 0,6 mg% sudėtingų eterinių aliejų, suteikiančių minkštimui malonų kvapą. 100 g banano vaisiaus teikia net 97 kcal.
Bananai – praktiški vaisiai
Bananus galima ne tik valgyti. Indijoje šių vaisių luobelėmis juodai dažomi audiniai, jų žiedais puošiamos šventyklos, jie naudojami vestuvių ceremonijose. Iš bananų lapų daromi indai, jais dengiami būstai, daromos plaušinės, gaminamas popierius, iš plaušo siuvami patvarūs rūbai.
Bananų minkštimą lengvai pasisavina žmogaus organizmas, todėl juos j savo mitybos racioną gali įtraukti visų amžiaus grupių žmonės. Tai nėra vaistai, tačiau dar senovėje indų jogai pastebėjo, kad bananai gana veiksmingai padeda nuo kai kurių negalavimų:
*Dėl fiziologiškai vertingų medžiagų jie yra vertinami sergant burnos gleivinės uždegimu, dvylikapirštės žarnos opalige, ūmiomis ar lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis. Efektyvūs sergant kepenų ir inkstų ligoms.
*Vaisiuose esantis kalis padeda reguliuoti vandens ir maisto medžiagų transportavimą į visas organizmo ląsteles.
* Bananai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą.
*Bananų sultis patartina gerti sergant epilepsija ar isterija (žinomas raminamasis jų poveikis).
*Nustatytas teigiamas bananų poveikis gydant gliuteino (varpinių augalų baltymo) sukeliamą alergiją, žvynelinę ir hiper- pigmentaciją.
*Pastaruoju metu žinomi veiksmingi iš bananų žievelių pagaminti vaistai nuo nudegimų, sumušimų, karpų.
Bananai ir kosmetika
*Bananų košelės kaukė minkština, drėkiną ir lygina odą.
*Aprūpina odą vitaminais.
*Vyresnio amžiaus žmonėms (vystančia odai) bananų košelę patartina maišyti su grietinėle, kiaušinio tryniu ar medumi, o riebia odai – su citrinų sultimis ar kiaušinio tryniu.
Dėmesio!
Parduotuvėse parduodamuose gelsvos spalvos bananuose gali slypėti nemenkas pavojus – tai kenksmingos ant žievelių esančios nuodingosios medžiagos. Tokių medžiagų auginant bananus naudojama nemažai nes bananai noksta ilgai (75-150 dienų): cheminių medžiagų naudojama piktžolėms plantacijose ir įvairiems kenkėjams naikinti, tręšimui, taip pat ir ilgesniam vaisių laikymuis užtikrinti. Dar nenuskintų vaisių žievelė būnc prisigėrusi cheminių medžiagų.
Prieš ruošiant maistui, bananus būtinj kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu.
Bananų nepatartina valgyti žmonėms, turintiems antsvorį, taip pat esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui.
Bananų patiekalai
Dauguma žmonių mėgsta šviežius, neapdorotus bananus. Šie vaisiai puošia mūsų vaišių stalus, patiekiami įvairiuose priėmimuose, šventėse. Tačiau reikia mokėt patiekti bananus ir juos valgyti: nulaužti nuc kekės bananai gerai nuplaunami šalto vandens srove ir nusausinami. Prieš dedant vaisiams skirtą vazą, banano gale peiliu padaromos kryžminės įpjovos, kad valančiajam būtų patogu jį nusilupti. Patiekiantį stalą, bananai nelupami, nes greitai tamsėja, pasidaro neišvaizdūs.
Nuluptas banano minkštimas dedamas į vaisinę lėkštutę ir valgomas desertui skirtais įrankiais. Žievė dedama į specialią lėkštutę, kurią aptarnaujantys asmenys stengiasi kuo greičiau nunešti nuo stalo.
Egzotikos mėgėjams: bananų auginimas
Žinome, kad bananas – atogrąžų augalas ir natūraliomis sąlygomis Lietuvoje neauga. Tačiau oranžerijoje, erdviose, aukštose patalpose, juos galima sėkmingai auginti ir žavėtis įspūdingais lapais ir žiedynu, o kartais ir vaisiais. Suprantama, didelio derliaus tikėtis neverta, tačiau tinkamomis sąlygomis vaisius subrandins.
* Bananai auginami iš ūglių.
* Jiems parenkamas reikiamo dydžio vazonas, derlinga žemė.
* Augalus reikia gausiai laistyti ir tręšti kompleksinėmis trąšomis. Žiemą laistyti saikingai.
* Žemiausia vegetacijai palanki temperatūra+12°C.
* Augalui subrandinus vaisius arba susirgus ar užpuolus kenkėjams, būtina „stiebą” nupjauti iki pat šaknų (atauga greit).