Moliūgai maitina ir gydo
VIENI SENIAUSIŲ PASAULIO KULTŪRINIŲ AUGALŲ – MOLIŪGAI (CUCURBITA PEPO L.) KILĘ IŠ VIDURIO AMERIKOS. MEKSIKOJE JIE AUGINTI IR NAUDOTI MAISTUI, PUOŠMENOMS AR TALPIEMS INDAMS PASIGAMINTI JAU DAUGIAU KAIP PRIEŠ 7000 METŲ. Į EUROPĄ JUOS, KAIP IR DAUGUMĄ KITŲ EGZOTINIŲ AUGALŲ, ATVEŽĖ DIDŽIOJO KELIAUTOJO KOLUMBO JŪREIVIAI. NETRUKUS MOLIŪGAI PAPLITO VISOSE ŠALYSE, KUR TIK JIEMS AUGTI BUVO PALANKIOS SĄLYGOS. YRA ŽINOMA, KAD JAU XVI A. MOLIŪGAI MAISTUI AR PAŠARUI AUGINTI IR LIETUVOJE.
Moliūgas – vienmetis žolinis šilumamė- gis augalas. Jo vaisiai būna labai įvairaus dydžio, formų ir spalvų, sveriantys nuo kelių šimtų gramų (dekoratyviniai) iki 100 kg. 1986 m. JAV užaugintas moliūgas „milžinas” svėrė net 302 kg!
Kuo vertingi? Moliūgai valgomi tik visiškai subrendę. Tai ne tik skani, bet ir vertinga daržovė, tikra gamtos dovana. Gana tvirtos konsistencijos moliūgo minkštime yra per 80% vandens, 5-20% angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos, pektinų pavidalu), 10-20 mg% vit.C, reikalingo imuninei sistemai stiprinti, dėmesiui sutelkti ir gerai nuotaikai palaikyti, randama vit. B,, reguliuojančio nervų sistemos veiklą, B2 ir B6, svarbių baltymų sintezei, B3, reikalingo deguonies apykaitai ląstelėse, tolio rūgšties ir vit. K. būtinų augimui, kraujodarai ir ypač daug (net iki 40 mg%) karotino, kuris organizme, virtęs vitaminu A, atlieka reikšmingus „jauninimo” darbus, t. y. saugo akis, odą ir kaulus nuo per ankstyvo senėjimo, organizmo gleivines nuo laisvųjų radikalų, virusų, bakterijų ir kitokio neigiamo poveikio. Minkštime gausu ir mineralinių medžiagų (per 0,7%): geležies, būtinos kraujodarai bei deguonies transportavimui j ląsteles, mangano ir fosforo, svarbių optimaliai smegenų ir nervų sistemos veiklai užtikrinti, taip pat randama natrio ir kalio, būtinų organizmo skysčių buferinei sistemai palaikyti ir mikroelementų – vario, kobalto, kremnio ir kt.
Moliūgai užaugina labai daug vertingų sėklų. Jose susikaupia per 36-52% riebiųjų aliejų, kuriuose vyrauja nesočiosios riebalų rūgštys, yra fitoserino kukurbitino, amino ir organinių rūgščių, dervų, o žaliojoje sėklų dangoje randama dar nevisiškai ištirtų prešhelmintinių (varančių kirmėles) medžiagų. Aliejuje randama riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, kurių vitalizuojantis, jauninantis, gerinantis baltymų pasisavinimą ir aktyvinantis lytinių hormonų sintezę poveikis yra nustatytas ir mokslo.
Šios neabejotinai vertingos daržovės yra mažai kaloringos: 100 g moliūgo minkštimo teikia vos 29 kcal!
MOLIŪGAI GYDO
* Moliūgų minkštime yra nedaug organinių rūgščių ir ląstelienos, todėl juos patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dietologai patiekalus su moliūgų minkštimu rekomenduoja sergantiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį. Patartina jų daugiau valgyti, kai kamuoja inkstų ligos, esant chroninėms polinefrito ar cholecistio formoms, diabetui.
Moliūgai gerina virškinimą. Juose esantys pektinai stimuliuoja žarnyno veiklą, padeda ne tik nuo vidurių užkietėjimo, jie neabejotinai svarbūs šalinant iš organizmo šlakus, jvairius taršalus (vaistų likučius, gyvsidabrio, stroncio, kadmio ir kitų sunkiųjų metalų jonus).
* Kai nesveiki inkstai, pagelbės moliūgų sultys, neretai vadinamos vertingiausiu daržovių gėrimu (gerti jas šviežiai spaustas ryte ir vakare po 0,5-1 stiklinę). Jos taip patvara šlapimą, gydo prostatos ligas.
* Karotino kiekiu moliūgai net 5 kartus pranoksta morkas. Jų daugiau reikėtų valgyti, kai sutrinka regėjimas ir akys vargsta nuo intensyvaus darbo kompiuteriu bei sergant kai kuriomis odos ligomis ar gydant nudegimus.
* Sutrikus miegui, patartina išgerti moliūgų nuoviro su medumi: raminamai veikia nervų sFstemą.
* Moliūgo sėklose esantis vitaminas D veikia kalcio apykaitą organizme, tai ypač reikšminga intensyvaus augimo metu ar senėjimo procesams stabdyti. Unikali moliūgų sėklų sudėtis padeda esant šlapimo nelaikymui. Medicinos mokslo ištirta, kad moliūgų sėklos ar jų nuoviras yra veiksmingi iš organizmo varant kaspinuočius ir apvaliąsias kirmėles.
* Sėklos padės ir būsimoms mamoms, kurias kamuoja ankstyvosios nėštumo toksikozės – pykinimas praeina pakramčius keletą moliūgų sėklų branduolių.
* Indijoje moliūgais gydoma tuberkuliozė, o japonai juos laiko panacėja nuo daugumos ligų.
MAISTAS SU MOLIŪGAIS SUKURIA PAKILIĄ NUOTAIKĄ
Paprasčiausias ir neabejotinai sveikiausias moliūgų naudojimo būdas yra valgyti juos šviežius, t. y. atsipjovus sukramtyti keletą riekelių: organizmas gaus didžiulę bioaktyvių medžiagų dozę. Juos taip pat galima virti, kepti ar troškinti su kitais aštresnį skonį turinčiais produktais, prieskoniais. Skanios ir vertingos yra spalvingos moliūgų salotos, sultys, sriubos, apkepai, pyragai.