Morkos, jų nauda sveikatai
Sunku įsivaizduoti, kad kadaise morkine vadinta visai ne ryškiai oranžinė, o violetinė spalva. Juk iš pradžių ryškiaspalvė morka, prie kurios dabar esame įpratę, buvo blyškiai violetinio atspalvio. Būtent tokį augalą pažinojo senovės Afganistano, kur jis auginti pradėtas prieš daugelį šimtmečių, gyventojai.
Žygis į Europą
Europiečiai ilgai nepripažino morkų valgomomis daržovėmis. Violetinėmis šaknelėmis jie šėrė arklius, lapais puošė sudėtingas damų šukuosenas. Tuo metu pagrindiniu trūkumu laikytas ne skonis, o violetinė spalva. Ji ne tik suteikdavo daržovei apetito nežadinančią išvaizdą, bet ir nuspalvindavo kitus produktus, naudotus gaminant patiekalus.
Tik po daugybės selekcininkų eksperimentų morkos pagaliau atsikratė violetinės spalvos ir tapo oranžinės. Būtent nuo tada prasidėjo pergalingas jų žygis po Europą.
Pakramsnok!
Gurmanų džiaugsmui, paaiškėjo, kad sodri ugninė spalva padarė morkas ne tik gražias, bet ir maistingesnes, Juk ji atsirado dėl didelio karotino kiekio, kuris labai naudingas žmogaus regėjimui ir imuninei sistemai. O kad daržovės tikrai būtų naudingos. jas reikia sumaišyti su aliejumi arba grietine. Mat organizmas pasisavina karotiną tik tada, kai šis patenka j skrandį kartu su riebalais.
Morkose yra ir kitų vertingų medžiagų: daug B grupės vitaminų, gerinančių nervų sistemos darbą, odos ir plaukų būklę; vitamino PP, gerinančio miego kokybę, padedančių susidoroti su nuovargiu ir depresija; vitamino E, stabdančio širdies ligų vystymąsi ir ankstyvą senėjimą; vitamino C, padedančio įveikti infekcijas; jodo, kalio, fosforo, vario ir kitų mikroelementų. Šviežiuose šakniavaisiuose yra daug augalinės ląstelienos, todėl juos vartojant iš organizmo geriau pasišalina toksinai ir šlakai, grįžta žvalumas ir būna graži odos spalva. Būtent dėl šių naudingų medžiagų sultingos morkos gali visiškai atstoti mažytę vaistinę.
Norintiems turėti sveikas dantenas ir dantis reikėtų kuo dažniau graužti oranžinius šakniavaisius – morkos puikiai nuvalo nuo emalio maisto likučius ir įveikia mikrobus, sukeliančius ėduonį ir uždegimą, jei peršalote, paskalaukite gerklę šviežiomis morkų sultimis. Jos, sumaišytos su medumi, padeda numalšinti kosulį, o su pienu profilaktiškai vartojamos nuo bronchinės astmos priepuolių.
♦ Šviežios morkos dažnai įtraukiamos į žmonių, sergančių kepenų, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis, valgiaraštį. Šios naudingos daržovės padeda išvengti ligų paaštrėjimo.
♦ Šviežių tarkių dedama ant žaizdų ir nudegimų. Kad saulės ir vėjo nugairinta oda nepleiskanotų, galima uždėti tarkuotų morkų ir kiaušinio trynio kaukę.
Tiesa, nevertėtų įsismaginti graužti morkas tiems žmonėms, kurie serga plonųjų žarnų uždegimu, paaštrėjus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei – jos gali pakenkti.
Tai įdomu
Medikai pataria moterims kuo dažniau įtraukti į savo valgiaraštį morkų ir pomidorų patiekalus. Paaiškėjo, kad kuo jos daugiau valgo šių daržovių, tuo rečiau serga kiaušidžių vėžiu. Be to, prieš klimaksą reikalingesni pomidorai, o per menopauzę – morkos. Pakanka suvalgyti per dieną I morką ir per savaitę 100 g pomidorų padažo.
Išsaugome vitaminus
Žinoma, kad morkos yra vienos iš vi- taminingiausių daržovių, tačiau ruošiant maistui dalis naudingų medžiagų neišvengiamai dingsta. Norėdami sumažjnti nuostolius iki minimumo, virkite jas uždengtuose induose. Dangtis ne tik padės išsaugoti daržovių skonį ir kvapą, bet ir padės patiekalui tapti vertingesniam.
Vertėtų įsidėmėti ir tai, kad skutant morkas taip pat žūva daug vitaminų, esančių žievelėje. Tad nenaudokite peilio, o patrinkite jas šepetėliu daržovėms plauti.
Pasirinkimo kančios
♦ Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į nedidelius ryškiai oranžinės spalvos šakniavaisius. Daugiausia vitaminų turintieji sveria apie 150 g. Kuo didesnė morka, tuo daugiau nitratų ji yra sukaupusi.
♦ Oranžinė spalva tiesiogiai proporcinga naudai – kuo ryškesnė morka, tuo joje daugiau karotino, taigi vitamino A.
Pirkite kietas morkas, be dėmių ir įtrūkiu, kurie rodo, kad šerdis sugedusi.
Meilės vaisius
Italų mokslininkai pabandė išsiaiškinti, koks ryšys tarp žmonių temperamento ir jų mėgstamų produktų. Buvo apklausta 1000 respondentų. Paaiškėjo, kad morkų mėgėjai – puikūs meilužiai, miltinių patiekalų mėgėjai labai patikimi, o „mėsėdžiai” ypač egoistiški.