Home
You Are Here: Home » Sveikata » Naudingosios kanapių savybės

Naudingosios kanapių savybės




Maža, tačiau nepaprastai galinga sėklytė. Taip galėtume apibūdinti daugeliui girdėtą, bet tikrai ne kiekvienam pakankamai pažįstamą augalą – kanapę. Jei esate iš tų, kurie vis dar mano, kad kanapės ir jų platus panaudojimas pramonėje, kulinarijoje, medicinoje kažkas naujo, galime patikinti – stipriai klystate. Mokslininkių tyrimais įrodyta, kaip ilgai iš tiesų jau žinomos šio superaugalo naudingosios savybės, kadaise ypač vertintos Azijos žemyno gyventojų, o su laiku išplitusios visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Mūsų protėviai taip pat suprato, kuo dar pasižymi kanapė be savo pluošto vertės. Dabar, kai vis daugiau žmonijos domisi sveika, ekologiška mityba, atsigręžia į gamtos siūlomus, natūralius vaistus, turime puikią progą iš naujo atrasti primirštus, bet labai naudingus mūsų organizmui kanapių produktus.

Kanapė

Kanapė

Kanapė – visapusiškai turtingas augalas. Jau nuo seno išgaunamas pluoštas ypač vertintas, kaip puiki medžiaga, iš kurios kaimo gyventojai siūdavosi drabužius. Kitas unikalus kanapių bruožas – ypatinga sandara, veikianti kaip šiuolaikinių pesticidų analogas, galintis prislopinti piktžolių dygimą ar net jas išnaikinti visiškai. Kanapių auginimui nereikalingos cheminės medžiagos, mat nuo kenkėjų pastarąsias apsaugojo pati gamta, dovanodama idealią struktūrą. Dėl to galime išauginti visiškai ekologišką ir švarų produktą, kaip tai buvo daroma šimtus metų.

Toliau pakalbėkime apie tikriausiai visiems aktualiausią dalį – maistinę vertę. Vis dažniau galime išvysti straipsnių, vienbalsiai teigiančių, kad kanapių sėklos bei iš jų išgaunamas aliejus, tarsi auksas pelenuose dar tik po truputėlį atrandamas mūsų šeimininkių virtuvėse. Galbūt tiesiog prisibijoma išbandyti kažką mažai pažįstamo vien dėl žinių trūkumo, paprasčiausio prisirišimo prie įprastų ingredientų. Norint praskleisti paslaptingąsias užuolaidas, vertėtų pasigilinti plačiau ir įsitikinti kanapių galiomis sveikatai savu kailiu, bei įtraukti šį stebuklą į kasdieninį racioną.

Kanapių sėklose, kaip jokiose kitose, daug baltymų. Dar svarbesnis faktorius tai, kad gaunama baltyminė medžiaga yra pačios aukščiausios kokybės, todėl lengvai gali atstoti netgi mėsą ar pieno produktus, kas ypač aktualu vegetarams ar laktozės netoleruojantiems žmonėms. Beje, šios sėklytės sėkmingai gali tapti ir taip vertinamos žuvies pakaitalu, mat sudėtyje netrūksta ir omega 3, omega 6 riebalinių rūgščių. Gardindami mėgstamus patiekalus šiomis sėklomis, papildomai maistą praturtinsite skaidulomis, vitaminais D ir E, įvairiausiais mineralais (fosforu, kaliu, magniu, kalciu, geležimi, cinku), labai svarbų vaidmenį atliekančiais antioksidantais pasižyminčiais prevenciniu veikimu prieš alzhaimerį, aterosklerozės ar vėžiniu susirgimus.

Be to, kanapių sėklose randamos riebiosios rūgštys tinka ir kovojant su bloguoju cholesteroliu ar siekiant palaikyti nepriekaištingą širdies darbą. Reguliarus vartojimas kartu pagerina bendrą nuotaiką, suaktyvina smegenų veiklą, taigi galime drąsiai teigti, kad visiškai natūralus antidepresantas mums visai po ranka, tik mokėkime juo pasinaudoti.

Norite sulieknėti? Rinkitės kanapių sėklas, padedančias nugalėti nevaldomą alkio jausmą, o kartu priduodančias energijos užsiimant aktyvia veikla, reikalaujančia daug ištvermės. Taip pat šios sėklos – puikus sprendimas besiskundžiantiems virškinimo problemomis ar sulėtėjusia medžiagų apykaita.

Sergantiems diabetu, kanapių sėklos rekomenduojamos kaip priedas, padėsiantis reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, beje, pastarąsias galite pasitelkti ir į kovą su nepaliaujama trauka saldėsiams.

Tuo pačiu kanapių sėklos veikia ir kaip uždegimus slopinantis bei imuninę sistemą stiprinantis maisto produktas, tad itin pravartu šiek tiek šio gėrio įdėti į vaikams ruošiamus patiekalus, nes būtent jų atsparumas ligoms būna pats mažiausias.

Bendrai visi kanapių produktai naudingi ir hormonų pusiausvyros atstatymui, dėl juose esančios linoleno rūgšties, taip pat sąnarių skausmo malšinimui ar moteriškų negalavimų sušvelninimui.

Kanapių sėklos

Kanapių sėklos

Kelią į šlovės olimpą skinasi ir kanapių aliejus. Kaip ir kiti aliejai, taip ir šis gali būti naudojamas tiek išoriškai tiek  ir į vidų. Bet štai naudingosiomis medžiagomis pastarasis gerokai pralenkia mūsų virtuvėse randamus populiariausius aliejus. Be visų ankščiau išvardintų pliusų taikytinų ir sėkloms ir aliejui, galėtume išskirti dar ir efektingą odos bei grožio puoselėjimą, puikų jos drėkinimą bei prisotinimą būtiniausiomis medžiagomis. Kadangi kanapių aliejus prasiskverbia net į pačius giliausius odos sluoksnius, tai turi įtakos ir sparčiam ląstelių atsinaujinimui, ko rezultatas – pagerėjusi odos būklė. Be visa ko, tai ir tokių ligų kaip žvynelinė ar egzema gydomoji priemonė. Naudojant reguliariai pastebimi akivaizdūs pokyčiai. Nebereikia jaudintis dėl problematiškos, pilkos, nelygios odos. Tuo pačiu neužkemšamos ir poros, todėl galima naudoti net ant spuoguotų vietų.

Silpniems, žvilgesį praradusiems plaukams, tikru išsigelbėjimu taps maitinamosios kaukės, papildytos lašeliu kanapių aliejaus, lygiai tą patį galima kartoti ir veido puoselėjimui.

Pasigaminkite natūralių makiažo valymo priemonių, praturtinkite šampūnus ar kitas grožio priemones vienu kitu šaukšteliu aliejaus ir leiskite sau suspindėti kaip niekada anksčiau.

Žinoma, nepamirškite, kad viskam reikia jausti saiką ir žinoti kiek galima suvartoti kanapių produkcijos per dieną, nes kartais pats sveikiausias maistas be normos gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Tad įsileiskite į savo namus naujus skonius ir jauskitės žvaliai kiekvieną dieną.

 

 




Visos teisės saugomos. © 2011 Agronomija.lt. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką Agronomija.lt sutikimą.

Scroll to top