Home
You Are Here: Home » Gėlininkystė » Vienmečių kambarinių gėlių sodinimas šiltnamyje

Vienmečių kambarinių gėlių sodinimas šiltnamyje




Vienmetės gėlėsVienmečiai augalai yra tie, kurie auga ir žydi tik vieną sezoną, o vėliau nunyksta. Juos reikia atsodinti kasmet. Vienmetės gėlės vertinamos dėl savo žiedų grožio, aromato ir ilgo žydėjimo periodo. Atskiras grupes sudaro vienmečiai augalai, kurių žiedai nėra išvaizdūs, tačiau labai dekoratyvūs lapai.

Įvairiai derinant vienmetes gėles galima sukurti spalvingus, ilgai žydinčius ir akis džiuginančius gėlynus. Miestuose tokios spalvingos augalų oazės ypač vertinamos. Dauguma jų auginamos lauke, tačiau kai kurias rūšis sėkmingai galima įkurdinti ir balkone ar net kambaryje. Dažnai mums pažįstamos vienmetės gėlės iš tikrųjų yra daugiametės, tačiau dėl mūsų krašto aplinkos sąlygų jas kitiems metams išsaugoti pavyksta ne visada. Populiariausios: begonijos, stambiažiedės godecijos, petunijos, surfinijos, peruviniai heliotropai, Valerio sprigės ir t. t.

Jei norite anksčiau prasiskleidusių žiedų, arba auginate pardavimui, šiuos augalus, sudarius tinkamas sąlygas, galima užsiauginti šiltnamiuose. Turint apšildomą šiltnamį, kuriame įrengtas papildomas apšvietimas, užtikrinantis, kad augalai gaus pakankamai šviesos, jame gėles auginti galima, praktiškai, ištisus metus.

Begonijos lauko sąlygomis auginamos kaip vienmetės, o kambaryje augti ir žydėti gali ne vienerius metus. Kadangi šie augalai visiškai neatsparūs šalnoms, į lauką juos galima nešti tik sulaukus tinkamų oro sąlygų. Išskiriami trys porūšiai: gumbinės, lapinės ir krūminės. Auginant šiltnamiuose, jų sėklos sėjamos gruodžio mėnesį, o dauginant gumbo dalimis, jie sodinami sausį.

Kiekviena augalų rūšis turi savo poreikius dirvai, drėgmei, temperatūrai ir apšvietimui. Dažnai sėklų dygimui reikia vienokios temperatūros, o tolimesniam augimui – kitokios. Į tai atsižvelgti būtina, jei norite, kad gėlės gerai augtų ir gausiai žydėtų. Jei perkate sėklas ar gumbus iš sodo prekių parduotuvės, būtinai atkreipkite dėmesį į informaciją ant pakuotės.

 

 




Visos teisės saugomos. © 2011 Agronomija.lt. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką Agronomija.lt sutikimą.

Scroll to top