Dirvos kasimo privalumai ir trūkumai
Taisyklė „dukart per metus plūgu ar kastuvu apversti viršutinį dirvos sluoksnį” lyg maldos žodžiai įaugusi į kiekvieno žemdirbio sąmonę. Tačiau pasaulyje nebe naujiena ir neariminis dirbimas. Jau kelis dešimtmečius JAV, Kanadoje ir įvairiose Europos šalyse ūkininkaujama netradiciškai – dirva judinama minimaliai. Tai daryti visų pirma skatina ekonominiai rodikliai.
Kas geriau?
Mokslininkai paskaičiavo, kad klasikinis diįvos arimas 25 cm gyliu yra 35-40 proc. imlesnis energetinių resursų nei minimalus. Be ekonominių rodiklių, daugelis nurodo ir kitus pastarojo dirbimo pranašumus: našesnį darbą, gausesnį aerobinių mikroorganizmų vystymąsi paviršiniame sluoksnyje, greitesnę organinių medžiagų mineralizaciją.
Tam tikrų korekcijų daro ir Europos Sąjungos (ES) aplinkosaugos nutarimai. ES skatina žemdirbius ūkininkauti taip, kad mažėtų aplinkos (vandenų) tarša nitratais, būtų daroma mažesnė žala dirvai ir nevyktų jos erozija. Skandinavijos šalyse žemdirbiams mokamos 50-200 EUR už hektarą išmokos, kad jie rudenį neartų ar kitaip mechaniškai nedirbtų laukų. Tai daroma tik pavasarį, prieš sėją.
Šiandien Lietuvoje sprendžiama, ar ir toliau propaguoti klasikinį dirvos dirbimą, ar taikyti radikaliai supaprastintas technologijas arba netgi sėti augalus tiesiai į neįdirbtą dirvą. | klausimą, kaip ūkininkui ar daržininkui įdirbti lauką rudenį ir ar iš viso jį reikia perarti, perkasti, tiksliai atsakyti negali net mokslininkai. įvairiose šalyse atliktų tyrimų rezultatai ir praktinė patirtis labai skirtingi. Kiekviena dirvos paruošimo sėjai technologija turi ir privalumų, ir trūkumų. Šią problemą ūkininkas ar daržininkas kol kas turi spręsti savarankiškai, atsižvelgdamas į sklypo ypatumus, dirvos savybes, būsimus augalus, kiekvieno sezono klimatines sąlygas.
Rudeninio kasimo pranašumai
Didžiausiais arimo (kasimo) privalumais laikomi padidėjęs dirvos poringumas ir labai sumažėjęs piktžolėtumas, Jei nuėmę derlių nieko nedarysite ir paliksite lauką gamtos globai, prasidės spartus jo grįžimas į natūralią gamtą. Laukas užžels įvairiomis žolėmis, pasirodys medžių ar krūmų daigelių.
Vasaros antroje pusėje ir rudens pradžioje vienmečių piktžolių paprastai pridygsta mažiau, tačiau daugiametėms sąlygos augti ir brandinti sėklas netgi pagerėja. Vegetacijos pradžioje, pavasarį, joms augti trukdo dirvos dirbimas, pasėlių priežiūros darbai. Be to, ir kultūriniai augalai sparčiai augdami daugiau ar mažiau stelbia piktžoles.
Antroje vasaros pusėje sumažėja karščių, iškrenta daugiau kritulių, piktžoles mažiau stelbia javai ir daržovės. Daugiausia rudenį suveši pažeme besidriekiančios daržinės žliūgės, paprastieji kežiai, raudonžiedžiai prcgailiai, varpučiai ir kitos daugiametės. Jų ypač gausu drėgnesni rudenį. Vešlios atžalos, šakniastiebiai apraizgo ne vieną sode po ankstyvųjų daržovių likusią tuščią lysvę. Piktžolės žydi, brandina sėklas, šaknyse kaupia medžiagų atsargas.
Mokslininkai teigia, kad I m2, nuėmus ankstyvesnį derlių, iki rudens gali subręsti ir į dirvą išbirti iki 2500 ir daugiau sėklų.
Perkasant dirvą sunaikinama didžioji dalis piktžolių. Be to, sutnkdoma žiemoti sulindusių kenkėjų ramybė. Išjudinti ir atsidūrę paviršiuje, jie paprastai žūsta (sušąla, sulesa paukščiai). Pastebėtus pelėdgalvių, paprastųjų grambuolių vikšrus ir len/as reikia surinkti, sunaikinti. Rudenį ypač patartina perkasti tą dirvą, kurioje augo ankstyvosios bulvės. Tai patikima priemonė spragsiu kiekiui mažinti. Šios geltonos kirmėlaitės labiau pažeidžia ankstyvųjų veislių bulvių gumbus birželio mėnesį – tuomet lervos intensyviai maitinasi. Vėlyvųjų veislių bulvėms spragšiai mažiau pavojingi, nes gumbai formuojasi liepos mėnesį, kai lervos virsta lėliukėmis.
Sukasti ar suarti iš rudens būtina ir žemumoje esantį ir žolėmis apaugusį sklypą arba jį reikia patręšti ar įterpti velėnų, mėšlo, kalkių, pelenų, sideratinių augalų. Pelenai, kalkės nenaudojami prieš pat sėją, kad ji trumpam netaptų labai šarminė. Tai gali pakenkti sėklų dygimui. Beje, ne visi augalai gerai auga ką tik pakalkintoje dirvoje. Vėlyvam pavasariniam kalkinimui jautresnės ankštinės daržovės, agurkai, pomidorai, morkos.
Rudenį galima pagerinti dirvos sudėtį. Tik pneš tai reikia nustatyti, kokių medžiagų trūksta ir kokių per daug. Tai padaryti galima artimiausioje agrochemijos laboratorijoje. Smėlinga dirva pagerinama molinga, ir atvirkščiai.
Jei derlingas sluoksnis nedidelis, dirvą reikia kasti sekliau, ne daugiau kaip iki 25 cm gylio. Dar geriau ją supurenti tik šakėmis. Iš gilesnių sluoksnių į paviršių neturi patekti nederlingo dirvožemio.
Daugelio daržovių šaknys gilyn auga iki 35-40 cm. Rudenį šis dirvos sluoksnis būna nualintas, todėl jį būtina pagerinti. Rudenį reikia berti fosforą ir kalį, o pavasarį augalai greičiau ir lengviau pasisavina azoto ir organines trąšas. Pavasarį gausiau patręšti rekomenduojama rudenį motoriniu kultivato- riumi įdirbtą dirvą. Šio padargo dantys užgriebia gilesnį sluoksnį nei kastuvas. Beje, naudoti motorinį kultivatorių ar frezas geriau pavasarį. Tuomet net ir labai supuolusi dirva tampa puri. geriau kvėpuoja, geresnės sąlygos sėkloms dygti ir pasėliui formuotis.
Kada dirvos perkasti nereikia?
Jei sklypo dirva sausa ir ne itin gausu piktžolių, rudenį jos perkasti nebūtina. Pakanka surinkti augalines atliekas, išravėti piktžoles. Net 80 proc. grybinių ligų patenka per organines liekanas ir tik 20 proc. per dirvą. Paprastai augalai vieni nuo kitų užsikrečia agurkinių daržovių miltlige, ropinių svogūnų netikrąja miltlige ir kt.
Minimaliai paruošti poilsiui galima lengvesnę smėlio, priesmėlio ar durpinę dirvas, kurios yra sausos ar gerai nudre- nuotos. Skirtingos sklypo vietos gali būti skirtingos mechaninės sudėties. Dar labiau ji gali įvairuoti kaimyno sode. Todėl ir rudenį vienam daržininkui reikia sukasti lysvę, o kitam to daryti nebūtina. Nedera kasti įšalusios, labai šlapios dirvos. Geriau šį darbą palikite pavasariui.