Home
You Are Here: Home » Įdomybės » Kanapių aliejus

Kanapių aliejus




Kanapių aliejus yra spaudžiamas iš kanapių sėklų šaltuoju ar karštuoju spaudimu. Nerafinuotas kanapių aliejus vertinamas dėl jame esančių vitaminų: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E. Taip pat kanapių aliejuje yra magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies mikroelementų. Kanapių aliejus naudojamas grožiui ir sveikatai puoselėti. Šaltuoju būdu išspaustas kanapių aliejus būna žalios spalvos, kvapnus. Natūraliai filtruojant gali susidaryti nuosėdos, kurios yra netgi naudingos.

                      Kanapių aliejaus maistinė vertė

Kanapių aliejus žmogaus organizmui svarbus tuo, jog turi daug nepakeičiamųjų riebalų rūgščių: linolo, linoleno (žinomo kaip omega – 3), linoleno, stearidono rūgščių. Vienas šaukštas kanapių aliejaus turi visą rekomenduojamą dienos normą nepakeičiamųjų riebalų rūgščių. Be to, šių rūgščių su kanapių aliejumi gaunama tinkamas santykis, tad galima vartoti kanapių aliejų, nesibaiminant, jog sutriks šių rūgščių pusiausvyra.

Kanapių aliejumi galima pagardinti sriubas, salotas, košes, jogurtus, sultis, net vaisius ir daržoves. Anksčiau Lietuvoje kanapių aliejus buvo naudojamas plačiai, ir buvo manyta, jog jis padeda įveikti depresiją, padeda tiems, kurie nuolat patiria stresą.

Kanapės

Kanapės

                        Kanapių aliejus grožiui ir sveikatai

Kanapių aliejus tinkamai odai tepti. Jis minkština odą, šalina iš jos toksinus, atstato odos elastingumą. Aliejus lengvai įsigeria, todėl tinka kai pakaitalas įvairiems kremams odai. Taip pat kanapių aliejus tinkamas ir pažeistai odai atstatyti – juo galima tepti nedideles žaizdeles, sudirgintą, paraudusią odą. Tinkamas naudoti po skutimosi, norint nuraminti sudirgintą odą. Kanapių aliejų galima naudoti sausų alkūnių ir pėdų įtrynimui, taip pat ir sausoms lūpoms prižiūrėti, esant lūpų pūslelinei. Aliejus tinkamas ir nagams prižiūrėti bei palaikyti jų grožį.

Kanapių aliejus dažnai naudojamas ir plaukų priežiūrai. Jis turi plaukus stiprinančių, minkštinančių ir augimą skatinančių savybių, suteikia plaukams purumo ir blizgesio. Aliejus truputį pašildomas ir įtrinamas į galvos odą ir į plaukus. Tuomet valanda palaikoma ir galva išplaunamas. Jei tokią procedūrą naudosite reguliariai, turėsite tikrai gražius plaukus.

Kanapių aliejus padeda įveikti sąnarių skausmus, mažina kraujo krešėjimą, stabdo bakterijų dauginimąsi, stiprina imunitetą. Be to, yra tyrimų, patvirtinančių, jog kanapių aliejus veikia kaip prevencinė priemonė nuo vėžio ir netgi jį gydo. Tiesa, tokiu atveju yra naudojamas kanapių aliejus, spaustas iš kanapių žiedų ir lapų.

Kanapės

Muilas su kanapėmis

Keli faktai apie kanapių aliejų:

  • Kanapių aliejus stabdo senėjimo procesus
  • Stiprina plaukus
  • Subalansuoja medžiagų apykaitą
  • Mažina cholesterolio kiekį
  • Gerina kepenų darbą
  • Padedant gydant lūpų pūslelinę, egzemą, odos infekcijas
Kanapių aliejus

Lietuvoje gamintas kanapių aliejus

                      Kanapių aliejaus laikymas

Kanapių aliejų rekomenduojama laikyti tamsioje, vėsioje vietoje. Jei planuojama aliejų laikyti ilgą laiką, jį galima netgi užšaldyti. Netinkamai laikomas kanapių aliejus gali oksiduotis ir pasidaryti kartus. Ypač reikia saugoti nekokybiškai išspaustą aliejų, šis genda greičiau. Atidarius aliejaus pakuotę, rekomenduojama suvartoti aliejų per 1 – 2 mėnesius.

                      Platesnis kanapių aliejaus panaudojimas

Rafinuotas kanapių aliejus nebeturi natūralių vitaminų ir antioksidantų. Toks aliejus naudojamas kosmetikos priemonėms, šampūnams, muilams gaminti. Taip pat aliejus gali būti panaudotas gaminant tepalus, dažus, degalus. Kalbama, kad kanapių aliejus gali būti puiki žaliava biodyzelio pramonei. Aliejus naudojamas ir dervų, tirpiklių, impregnatorių mišiniuose, tinka medienai impregnuoti bei prižiūrėti.




Visos teisės saugomos. © 2011 Agronomija.lt. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką Agronomija.lt sutikimą.

Scroll to top