Augalai prieš onkologines ligas
Vėžys-XXI amžiaus maras. Sodininkai yra ne kartą klausę, kokie augalai mažina vėžio riziką. Prieš keletą metų prof. Elena Moncevičiūtė-Eringienė apibendrino savo darbą onkologijos srityje ir išleido knygą „Sveiko gyvenimo būdo privalumai užkertant kelią vėžiui”. Joje rašoma: „Sveiko gyvenimo būdo dėsniai yra labai paprasti, tik reikia jų laikytis. Štai jie:
- Palaikyti normalų kūno svorį;
- Valgyti įvairų maistą;
- Vengti riebaus maisto, ypač įsotintų gyvulinių riebalų, vengti cholesterolio;
- Vartoti pakankamai kaloringą ir skaidulingą maistą;
- Vengti per didelio kiekio cukraus;
- Nevartoti per daug druskos;
- Saikingai vartoti alkoholinius gėrimus;
- Nerūkyti ir nevartoti narkotinių medžiagų;
- Sportuoti.
Antivėžinės maisto medžiagos
Maistas turi būti toks, kad sumažėtų vėžio rizika. Čia svarbu ir priedai, kaip vitaminai A, C ir E, selenas ir dietinės augalinės skaidulos.
Maistas su beta karotinu, kuris organizme pavirsta vitaminu A, siejamas su mažesne vėžio rizika. Maistas, kuriame gausu vitamino C, pasižymi stemplės ir skrandžio vėžį slopinančiu efektu. Preliminariais duomenimis, maistas, kuriame daug vitamino C, gali padėti apsisaugoti ir nuo kitų organų vėžio. Vitaminas E taip pat turi antivėžinį poveikį.
Tyrimai su žmonėmis parodė, kad mirtingumas nuo vėžio didesnis ten, kur mažai vartojama seleno. Jo kiekis augaluose ir mėsoje priklauso nuo dirvožemio sudėties. Maistas, kuriame gausu dietinių skaidulų, apsaugo nuo storojo žarnyno vėžio.
Kokiuose maisto produktuose yra antivėžinių medžiagų?
- Beta karotinų yra tamsiai žaliose ir geltonose daržovėse: morkose, špinatuose, pomidoruose, kopūstuose. Į Lietuvą iš Malaizijos įvežamas raudonasis palmių aliejus yra beta karotinų šaltinis. Tačiau, amerikiečių autorių duomenimis, jis turi 40-85% sočiųjų riebalinių rūgščių, o vokiečių autorių duomenimis – net iki 90%. Todėl šis aliejus negali mažinti nei vėžio, nei širdies kraujagyslių ligų rizikos.
- Vitamino C – citrusiniuose vaisiuose, uogose, bananuose, melionuose, bulvėse, pomidoruose, ankštiniuose pipiruose, žiediniuose kopūstuose ir lapinėse daržovėse.
- Vitamino E – visuose grūdų produktų patiekaluose, kviečių daiguose, špinatuose, Briuselio kopūstuose, sojos pupelėse.
- Seleno – kviečių daiguose, sėlenose, svogūnuose, pomidoruose (priklauso nuo to, kokioje dirvoje šie augalai buvo auginti).
- Dietinių skaidulų – daržovėse, vaisiuose, grūduose ir iš visų rūšių miltų keptuose pyraguose ir duonoje.
Taigi reikia apibendrinti, kad moksliniai tyrimai ir net paprasti stebėjimai nustatė ryšį tarp vėžio atsiradimo, maisto sudėties ir neracionalios mitybos. Tad stenkimės rinktis tokį maistą ir mitybą, kurie mažintų onkologinių ligų riziką. Nepamirškime žuvies produktų. Dar senoliai suprato, kad maistas yra sveikatos šaltinis.
PASIGAMINKIME VIRINTO
Medaus mūsų tėvai turėjo nuo seno daug, bet gryno vartojo labai mažai. Bene didžiausią medaus dalį suvartodavo virintu.
Išspausdavo uogų arba vaisių sulčių, sumaišydavo lygiomis dalimis su medumi ir atvirame inde užvirindavo. Susidariusias putas nugraibydavo. Atvėsindavo, perkošdavo ir dar kokią dieną vėsiai palaikę, vėl perkošę išpilstydavo j liepines arba ąžuolines statinaites. Laikydavo dvejus trejus metus.
Stipriai praskiestą virintą kiek pašildydavo, supildavo į midui skirtas statinaites, ir užrūgdavo midus. Labai mažo alkoholingumo, stipriai putojantis, tikrai skanus gėrimas. Midus statinaites kilnodavo, ir kur nekilnos, jei gorčiui (daugiau kaip pustrečio litro) nuputojus tik trys šaukštai likdavo.
Netikėtai užėjusį svečią gryno virinto taurele pavaišindavo. Nors ir visai be alkoholio, bet aromatingas, daug cukraus turintis gėrimas greit sušildydavo, maloniai nuteikdavo. Žiemą, kai labai sušilti reikėdavo, gerą šaukštą virinto į karštą arbatą įpildavo, nuo vasaros kaitrų atsigauti norėdami, virintą atšaldytą šviežia arba rauginta sula praskiesdavo. Geras gėrimas virintas, tik gaila, nedaug kas jį pasigamina.
MEDUS PADEDA GYDYTI KOSULĮ
Citrina su medumi. Citrina 10 min. verdama ant mažos ugnies, paskui išspaudžiamos sultys, supilamos į stiklinę, pridedami 2 šaukštai glicerino ir gerai išmaišoma. įdedama medaus, kad būtų pilna stiklinė. Vietoj citrinos galima dėti obuolių acto.
Ridikas ir medus. Ridike skaptuojamas įdubimas, pridedama medaus ir uždengiama ridiko gabaliuku. 4 val. palaikoma šiltoje vietoje. Susidariusios sultys geriamos po šaukštą 2-3 kartus per dieną. Tinka ir krienų sultys su medumi (1:1).
Svogūnų sultys su medumi (1:1). Vartojamos nuo kosulio, kokliušo, bronchito, kvėpavimo organų susirgimų. Geriama po šaukštelį 3-4 kartus per dieną.
Putinas ir medus. Džiovintų putino uogų nuoviras su medumi padeda nuo galvos skausmo peršalus, kosulio ir praradus balsą. Taip pat vartotinas susirgus hipertonija ar širdies ligomis, viduriuojant. Stiklinė uogų užpilama 11 karšto vandens, verdama 8-10 min., perkošiama, įdedami 3 šaukštai medaus. Geriama po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną.