Žmogus ir bitė – seni draugai
KĄ GALI MEDUS?
Nuo seno tvirtinama, jog žmogui nieko neskaudės, jei jis dažnai valgys medų. Kas tai pasakė? Greičiausiai senovės išminčiai. Yra žinoma, jog, pavyzdžiui, Demokritas gyveno 109 metus, Anakreonas – net 115, Pitagoras – 90. Kaip liudija istorinės žinios, visi jie ir daugelis kitų išminčių valgė medų.
Ir mūsų dienomis apie gydomąsias medaus savybes sklinda vis naujos žinios. Liaudies medicinos žinovai pateikia daugybę receptų, kurie buvo sudaryti mūsų prosenelių. Ne mažiau jų sukurta ir vėliau, kai jau buvo ištirta, kokios medžiagos tą produktą sudaro. Šiandien jau žinoma, jog medus stiprina širdies kraujagyslių sistemą, gydo sklerozę (nors šiaip cukrus ją skatina), skrandžio opas (tik reikia žinoti, koks skrandžio rūgštingumas ir pagal tai orientuotis – su šiltu ar šaltu vandeniu jį gerti, prieš valgį ar po jo), ramina nervus, net gydo karpas, nuospaudas, vartojamas, kai slenka plaukai, nes tvirtina jų šaknis. Tai ypač žinotina plinkantiems vyrams: galvą reikėtų tepti žalių svogūnų sulčių ir medaus mišiniu, įtrinti plaukų šaknis.
Nudegimus gydo medaus sulfido mišinys. Sunkiai gyjančias odos žaizdas senoliai gydydavo medaus ir kiaulienos taukų mišiniu.
KLEOPATROS RECEPTAS
Graži ar ne buvo Egipto karalienė Kleopatra-tegul ginčijasi istorikai, tačiau jos kosmetikos receptai iki šiol domina moteris. Štai vienas jų: 10 ml distiliuoto vandens, 5 g alijošiaus miltelių, 20 ml rožių vandens (lapelių užpilo), 1 šaukštelis medaus, 100 g šviežiai lydytų kiaulienos taukų. Viską sumaišius, laikyti šaldytuve (Kleopatra tam naudojo ledą). Tepti kartą per dieną. Oda bus švelni, šilkinė!
POPULIARŪS RECEPTAI
* Medų sumaišius su maltais lazdyno riešutais gydoma tuberkuliozė.
* Laringitą, tonzilitą gydo medaus inhaliacijos.
* Spirito, glicerino ir bičių pikio mišiniu tepamos tonzilės.
Tad iš ko susideda tas daugybę ligų ir negalavimų gydantis produktas?
Meduje yra daug medžiagų, tačiau ne vieną mūsų nustebins žinia, jog jame yra net 55 % dervos(l), 10 % eterinių aliejų, 6 % žiedadulkių ir 30 % pikio su vitaminu A.
Meduje taip pat yra peptinų, globulinų, amino rūgščių, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų. Šiandien jau žinoma, jog medus gydo skydliaukę, prostatą, hipertoniją. Kramtydami bičių pikį, stipriname dantenas. Bičių nuodais gydomės reumatą, odos tuberkuliozę.
ŽMOGUS IR BITĖ-SENI BIČIULIAI
Šių dienų žmoniją pasiekia nepaprastai seni „dokumentai”, liudiją apie šią draugystę: Valensijos apylinkėse esančioje kalnų oloje yra išlikęs piešinys, vaizduojąs ant medžio šakos stovintį žmogų ir kopinėjantį iš drevės bičių medų. Kaip nustatė mokslininkai, šiam piešiniui – apie 15 tūkstančių metų!
O rašytiniam dokumentui apie bičių laikymą – apie pusketvirto tūkstančio metų. Tai Egipte išlikęs papirusas. To meto mokslo žmonės bites patarė laikyti… moliniuose induose. Jau tada buvo žinoma, kad šių darbščių vabzdelių pagamintu produktu galima gydyti pūliuojančias karių žaizdas, balzamuoti juo kūnus. Tokias žinias apie gydomąsias medaus galias turėjo ne tik egiptiečiai, bet ir graikai.
Liaudies medicinos žinovai nurodo, jog medus, suneštas skirtingu metų laiku, skiriasi ne tik spalva, bet ir sudėtimi bei gydomosiomis savybėmis. Geriausiu laikomas liepų ir viržių medus. O grikių medus žmonių nuo seno vadinamas „jaunystės eliksyru”, nes jame yra žmogaus organizmą jauninančio vitamino R
KODĖL SAKOMA „MEDAUS MĖNUO?
Mūsų dienomis dažnai vartojamas terminas „medaus mėnuo”. Na, kad taip norima pabrėžti jaunavedžių meilės „saldumą”, tai suprantama. Bet kodėl mėnuo? Ne savaitė ar šiaip kelios dienos? Juk sunku pasakyti, kiek tęsis tas povestuvinis „saldumas”.
Istorikai sako, jog šis pavadinimas pas mus atėjo iš Skandinavijos tautų papročio švęsti vestuves visą mėnesį, gerti jų metu fermentuotą medaus gėrimą, kuris būdavo gero vyno stiprumo. Po tokių vestuvių žmonės jausdavosi įgiję naujų jėgų.
Jau senovės graikai žinojo, jog medus žmogaus organizmą gydo, jaunina, o kartu ir stiprina. Graikijoje itin daug jo buvo valgoma rengiantis olimpinėms žaidynėms, nes jis padeda įveikti nuovargį. Daug medaus būdavo ir vaikų mitybos racione, nes manoma, kad jis aktyvina augimą.
Medus nuo seno vertinamas ir Lietuvoje. Nuo XV a. Lietuvoje gaminamas medaus gėrimas midus, garsus ir kitose šalyse. Įdomu tai, kad Žygimantas Kęstutaitis dar 1432 metais Vilniaus miestui suteikė privilegiją gaminti ir prekiauti midumi. Būtų puiku, jei šis skanus tradicinis gėrimas būtų populiarinamas ir Lietuvai pradėjus antrąjį savo gyvavimo tūkstantmetį. Beje, senoviniai midaus gaminimo receptai žinomi ir šiandieniniams lietuviško midaus gamintojams. Jie atėjo iki mūsų dienų, kaip sakoma, iš lūpų į lūpas, kaip ir daugybė gydomųjų receptų.